Suomalainen Uusi Peruna

Uusien perunoiden keittäminen

Harjaa perunat puhtaiksi. Kuumenna vesi kiehuvaksi. Mausta karkealla suolalla, teelusikallinen vesilitraa kohden. Lisää perunat veteen kokojärjestyksessä, isot ensin, pienet viimeiseksi. Kaada pois ylimääräinen vesi, niin että perunat juuri ja juuri peittyvät. Anna kiehua hiljalleen 10-20 minuuttia perunoiden koosta riippuen. Kokeile kypsyys esim. hammastikulla. Kaada keitinvesi pois ja pidä kattilaa hetiki kuumalla levyllä, jotta liika kosteus haihtuu. Laita kattilaan puhdas liina imemään kosteutta, talouspaperikin käy. Laita kansi päälle. Ripottele päälle tuoretta tilliä ja tarjoile!

 

Stiinan Perunasalaatti

Keitä paloitellut uudet perunat vähäisessä suolavedessä al denteksi.

Kastike:

Dijon -rakuunasinappia, oliiviöljyä, vähän hunajaa, suolaa ja pippuria.

Kaada salaatinkastike kuumien perunoiden joukkoon. Lämpimien perunoiden joukkoon purjoa ja kapriksia. Kun salaatti on jäähtynyt pilko joukkoon tuoretta kurkkua!

 

Raakapaistetut valkosipulilastut uudesta perunasta á la Le Marché

Leikkaa perunasta noin 2mm paksuisia viipaleita ja ohuita valkosipuliviipaleita. Kuumenna muurinpohjapannu tai rautainen paistinpannu kuumaksi ja lisää runsaasti öljyä. Aloita paistaminen valkosipuliviipaleista je heti perään perunat.

Paista kaikki kullanruskeiksi ja lisää suolaa!

 

Reetan suosikkisoosi uusille perunoille

Purkki smetanaa + ripaus suolaa + nippu punaisia kevätsipuleita. Aah!

 

Lilun parempi voileipä

Jos perunoita sattuu olemaan niin paljon, että muutaman raaskii jättää kylmenemäänkin, levitä ohuelti voita jälkiuunileivälle, viipaloi kylmää uutta perunaa päälle, vielä ripaus suolaa päälle, ja aahh!

 

 

Marjaanan herkkuperunat

Jos keitettyjä uusia perunoita jää yli, leikkaa ne paksuhkoiksi viipaleiksi. Kuumenna parilapaistinpannu, lisää voita pannulle ja kuumenna. Kun pannu on kuuma, perunat pannulle ja sormisuolaa päälle. Käännä perunat kun raidat paistinpuolella on ruskistuneet, sormisuolaa vähän toisellekin puolelle. Perunat ovat hyviä sellaisenaan tai lisukkeena.

 

 

Perunoiden kanssakin voi laulaa snapsilaulun. Joskus jopa suomeksi!

Koskenkorvaa vaan, Koskenkorvaa vaan,

vaikkei korvaan koskiskaan,

Koskenkorvaa vaan, Koskenkorvaa vaan,

vaikkei korvaan koskiskaan!

(mel. Tulatullallaa)

 

Uusille perunoille voi tehdä paljon muutakin kuin keittää:

http://www.maku.fi/resepti/tillimarinoidut-uudet-perunat#axzz2WeYsOSqM

http://www.maku.fi/resepti/suolagrillatut-uudet-perunat#axzz2WeYsOSqM

http://www.maku.fi/resepti/uudet-perunat-ja-munakastike#axzz2Wk039fsp

http://www.maku.fi/resepti/provencen-perunat#axzz2Wk0Lpo8a

http://www.maku.fi/resepti/vihreat-perunat#axzz2Wk0Lpo8a

---

  

Koristekuva